Můj těžký úraz na Gaisbergu

Je to už pár let. Byl únor a s Oldou jsme chtěli vyrazit trochu polétat do Rakouska na Gaisberg. Je to pěkný kopec nad Salzburgem se startovačkama na sever, východ a západ, v té době ještě trochu zasněžený. Já měl největší problém s tím, že jsem měl večer vyrazit s manželkou a dcerou na ples. Když jsem slíbil, že na ples dorazím do 22 hod. a tancování pak doženu, dostal jsem povolení.

S Oldou jsme odpoledne na Gaisbergu trochu polétali, posvahovali a na večer jsme vyrazili ještě na poslední sletík. Startovali jsme na západ. Nahoře je kousek rovinky a pak už  jen krpál dolů, který je ze všech stran obklopen lesem. Moc nefoukalo a tak jsem si padáček položil na hranu zlomu, abych nemusel moc utíkat. Ovšem při startu mě padák předběhl, trochu klapnul a jelikož jsem z kopce už uháněl jak o život, nemohl jsem to zrušit, protože bych skončil v kotrmelcích v lese, který se už rychle přibližoval. Trendíka jsem řádně přibrzdil, ale než se stačil vzpamatovat, už jsem jel po břiše a nohy za mnou vlály. Pak jsem se jako zázrakem zvedl, přeletěl nad stromy a za mnou uslyšel vítězný potlesk všech přihlížejících turistů. Tady to vypadá jako že bylo dost času, ale vše se to odehrálo v několika vteřinách…

Pomalu mi docházelo, co se všechno stalo a teprve teď jsem si uvědomoval bolest v kotníku při každém pohybu nohy. Po chvíli jsem ucítil i vlhko v botě. Co se mi mohlo stát??? Zlomená noha? Ale co ta krev v botě? Nejdřív mi blesklo hlavou, že večer asi nebudu moci na ples, tím bych nesplnil slib a příště bych už asi nedostal povolení.  Zkoušel jsem za letu nohu rozhýbat, ale při každém pohybu mě to bolelo. Jak budu přistávat? Jedině hodně zabrzdit padáček, abych nemusel udělat ani krok. To se skoro povedlo a tak jsem se opatrně dobelhal na kraj přistávačky, abych dalším nepřekážel. Olda už tam byl taky a tak jsem mu řekl, co se stalo. Když jsem si chtěl opatrně sundat botu, zjistil jsem, že v ní mám zapíchnutý klacek, který vyčnívá až nad botu a opírá se o kotník. Jak jsem ho vytáhl, noha přestala bolet a místo krve byl pouze rozpouštějící se sníh. Poskakoval jsem po přistávačce jako čamrda a byl šťastný, že to tak dopadlo.

Na ples jsem opravdu dorazil před 22 hod. a splnil taneční slib.

Vlasta

www.pgv.cz