Vlasta málem králem.

Bylo, nebylo jedno království Česká republika a tam vládlo „Řízení letového prostoru“. Kdo tam chtěl lítat, musel začít bojovat s drakem jménem NOTAM. I vydal se udatný rytíř Vlasta do boje s tímto drakem. Nejprve si nastudoval všechny dostupné materiály a učinil první výpad – poslal faxem vyplněný formulář. Ale ouha! Vzorná přisluhovačka draka NOTAMa ihned po jeho obdržení žhavila linky dálkového dorozumívacího zařízení. A že co je to za výmysl. A že jsou špatně souřadnice a že je špatně čas. A pilot Vlasta vysvětloval a vysvětloval: že je to poprvé, že s tím nemá žádné zkušenosti… Strážkyně se nakonec nechala obměkčit, tiskopis přijala a zadala do leteckých map výstrahu o provozu paraglidingu.

Po nějakém čase se pilotům opět zachtělo lítání a tak Vlasta učinil další pokus o dobytí svatyně NOTAMu. Tentokrát vzorně vyplněné souřadnice i časy. S pocitem, že vykonal všechno, co bylo minule špatně, fax odeslal. Ještě na něm ani nemohla oschnout barva a zase telefon. Tentokrát chyběl podpis a nebyl označený způsob publikace -  A/X  nebo B/Y.  Jenže to, chudák, vůbec netušil, o co se jedná. Paní mu na požádání taky nechtěla poradit, prý když něco takového chce, má to mít nastudované. Obrátil se tedy o radu k Dědovi Vševědovi (zde vrchní inspektor paraglidingu). Ale ten si také nebyl jist, co že se tam má vyplnit, že prý to musí prvně zjistit. Slib splnil a poradil, co a jak.

Další pokus, tedy 12.4.2007, poslal třetí požadavek. Po odeslání faxu bylo asi půl hodiny ticho, žádný telefonát. Tak se zaradoval, že snad tentokrát je vše v pohodě. Pak se ale strážkyně přeci jen ozvala, ale s tím, že žádost přijímají bez připomínek a že si tento prostor nikdo neaktivoval. HURÁ!!!! Konečně vše v pořádku! Ovšem do té doby, než se telefon rozdrnčel znovu. Volal jakýsi nadporučík XY (jeho jméno a hodnost si z toho šoku ani nezapamatoval!)  A že se v Pěčíně a Radkovicích nesmí lítat ani omylem, že mají tento prostor vyčleněn pro lety stíhaček JAS 34 GRIPPEN! A to by rozhodně nebylo příjemné setkání ve vzduchu!

A konec pohádky? Podle úsloví „vlk se nažral a koza zůstala celá“ se bude lítat sice jinde, ale s pocitem, že jsme v boji s drakem udělali všechno. Není přeci nutné vždycky zvítězit, je dobré vždycky v pořádku přistát.

 

Nazdárek Zdenka

Po správně vyplněném a faxem včas odeslaném tiskopisu na ŘLP se na mapě objeví naše aktivované prostory - tentokrát je mimo Pěčína, Radkovic a Nových Dvorů hlásil ve svém okolí i Honza Krátký (14.a 15.4.07) - viz fialová kolečka. Takto vypadá přijatý vyplněný formulář.

Vlasta

http://www.pgv.cz/