Ve čtvrtek 10.4.08 bylo kolem poledne pěkně, ale SMSka o počasí hlásila „Svratouch 250/12 a Znojmo */2“. Takže díky výškovému větru jsem byl v klidu. Pak jedu z práce domů a vidím jen slabý vítr, na obloze naskákané kumulky a ani nikam nespěchaly.



No a když je dnes ten slavný den, kdy nám právě zrušili ADIZ, tak musím zkontrolovat, jak se jim to podařilo, jestli ho ještě někde nenechali, nevytrousili, nebo aby nebyl někde zapomenutý!  

Všichni piloti ví o co jde, ale pokud to čte někdo neznalý, tak ADIZ je 5 km identifikační pásmo protivzdušné obrany okolo našich celých státních hranic, kam jsme nikdo nemohli vletět bez nahlášení na řízení letového provozu do Prahy nebo Brna a je snad definitivně zrušeno právě k 10.4.2008. No a za pár let nejspíš ani ti noví piloti nebudou vědět, co to bylo.

Takže abych ADIZ řádně zkontroloval, vytáhl jsem krosnu na loučku u Lidéřovic. Prvně mě zarazil zesilující vítr, čekal jsem, jestli to není jen termikou. Všechno jsem si připravil, ohřál motor, ale pořád žádná sláva, spíš horší. Tak si říkám, že to nemá cenu, že se na to raději vykašlu a jen jsem si zkoušel nahazování a vodění padáčku.




Po chvíli se větřík zklidnil, já to zrovna měl šikovně nad hlavou a tak jsem si zmáčknul ten pěkný a móóóc šikovný knoflík. Vrtule naskočila a hned se zvedám. Teprve ve vzduchu zapínám vário a GPS. Zamávám nad barákem manželce a vydávám se na Slavonice k Rakouským hranicím. Vítr byl cítit, rychlost nic moc, šikmo proti větru 10-15 km/h. Alespoň je čas na rozhlížení a focení. Počasí přede mnou k východu krásné a za mnou od J.Hradce silně zataženo. Ale ať se dívám, jak se dívám, po ADIZu ani památky! V GPS čáry ještě mám, ale na zemi nikde nic. Takže ho dobře zrušili a vzorně uklidili!


Peč Dačice

Po delší době přeletím Slavonice, doletím až na čáru, odfotím si bývalé celnice, zkontroluju průjezdnost aut, nafotím první rakouskou vesničku Fratres a letím zpátky. To už kilometry ubývají rychleji, ale mraky dorazily až k nám.

Slavonice
Rakousko Rakousko - obec Fratres
Česká a Rakouská celnice

Slavonice Slavonice
Počasí z jedné strany Počasí z druhé strany

Nad barákem to stočím po větru a ejhle – ve 400m nad zemí na GPS bez speedu 70 km/h a při otočení couvám. Jak jsem níže, tak mě to pouští dopředu, ale už se mi to nějak nepodařilo protlačit na startovačku a tak raději přistávám na další loučce. Po sbalení vše nakládám na záda a rychlým přesunem se vracím k autu. Místní zemědělec z toho měl trochu srandu, ale proč ho nepotěšit.

Nic moc to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/