V neděli 27.4.08 jsme se při cestě ze Sazomína zastavili na polétání v Jakubově. Milanové to původně svolali na 12 hodinu a tak jsem se Zdenou raději dorazil o půl hodiny dříve. Krásné kumulky naskakovaly už kolem jedenácté a tak chuť na proletění byla veliká. Postupně dorazilo více nadšenců na létání, někteří byli v klidu, ale jiní rostli, když přišla SMS, že se to posouvá na 13. hodinu. Milanové dorazili s úsměvem jen o pár minut déle a hned se chopili vlekání. Já byl první, vypínací výška přes 500 metrů a za chvíli jsem se zvedal. František šel hned po mně, byli jsme domluvení na společném přeletu, i vysílačky jsme měli, ale i po velkém boji se za mnou nevyškrábal. Škoda. Letěl jsem tedy sám.

Startoviště
Startoviště

Foukal téměř čistý východ. Míjel jsem Novou Říši a přeletěl si Telč. Jen se podívejte, není nádherná? A pohled z výšky na rozkvetlé stromy mi připomněl zimní létání – vypadaly jak ty namrzlé jinovatkou.


Telč Telč

Přeletěl jsem si nad Javořickým televizním vysílačem, zkontroloval letový koridor dopravních letadel od Prahy, přeletěl Počátky a zatočil nad Žirovnici kvůli focení. Vždyť to byl můj letošní první přeletík.

Javořice - vysílač
Počátky Žirovnice

Kdybych se místo toho věnoval letu, možná to dopadlo jinak. Takhle jsem ještě stačil chvíli obdivovat jedno jezírko u Kamenice a pak kousek za městem přistát. Nejhorší bylo, že jsem po přistání v pultíku neměl mé oblíbené přeletové pivko, protože jsem o něj přišel v Sazomíně a na nové zapomněl. Smůla!

Jezírko a nebo rybík? Přistávačka

Za chvíli přiběhly nějaké děti a dokonce mě požádaly o autogram. To mě překvapilo! Ještě mi oznámili, že někoho viděli letět na paraglidu u Jindřichova Hradce. To byli přeletáři z Pěčína! Já nikoho za celou dobu neviděl, ale ve vysílačce se hlásila spousta pilotů a pilotek, zaslechl jsem i něco o Žamberku a dokonce o Ještědu, zato Pěčínští se mnou nemluvili – že bych jim něco provedl?

Pak jsem zavolal Zdenče a ta pro mne ráda dojela. Doma jsem stáhnul data z GPS a chtěl můj přelet poslat na ČPP, ale asi byl zahlcený. Ani se mu nedivím!

Podle předpovědi počasí z ČHMÚ pro piloty to mělo být stabilní, ale když se podívám jen na přihlášené přelety z toho dne na ČPP, tak teda nevím, čemu říkají instabilní. To už pak ta termika snad musí mít vliv i na ta dopravní letadla. Že by pak taky točily stoupáky?

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/