Ve čtvrtek v Náměšti jsem si nepolítal, prvně jsme se dostavili pozdě a po třetí hodině jsme to vzdali, protože ještě létaly vrtulníky a počasí nebylo nic moc. Jak jsem zmizel, tak se udělalo lépe a pár lumpů se z letiště vydalo na přelety.

V pátek si zalétali na Pěčíně, já se až odpoledne stavil celý ulítaný z práce. Jen jsem je zajel zkontrolovat, ale přeletáři už byli pryč.

Musí hlídat Panťu

V sobotu jsem provokoval zbytečně, nikomu se nechtělo, i když podle mne to nebylo špatné.

Před barákem v 15 hodin Za barákem v 15 hodin

Na neděli 4.5.08 jsem si tedy naplánoval ranní létání s krosnou a snad to odpoledne vyjde s termikou na Nové Dvory. Ráno mělo být jasno a přes den vítr SV do 5m/s. Naplánoval jsem si tedy výlet na vodní nádrž a zříceninu Landštejn.

Přivstal jsem si a vytáhnul krosničku na pole s jetelíčkem. Byl mokrej jako držka! Bylo úplné bezvětří a krásně jasno. Vše jsem si připravil na cestu mezi polema a plánoval po ní při startu utíkat. Nevyšlo to až tak přesně a tak jsem musel jetelem. Byl už dost vysoký a tak jsem to neuběhl. Jen se mi zamotaly nohy, padnul jsem na hu.. (na tvář) a hadřík upadl přede mne. Sbalil jsem ho a dal zpět na cestu. Byl celý mokrý, při dalším startu se od země ani nezvedl, tak si říkám - potřetí a dost. Chtělo by to někde z kopce a ne na rovině, ale to bych musel někam daleko. Dal jsem u vrtule větší otáčky, hadr se zvedl, utíkal jsem po cestě, ale s těma 40 kg na zádech to není nic moc (pro jistotu delšího létání jsem si nalil více paliva – víckrát to neudělám!). Už jsem nemohl a chtěl to vzdát, ale najednou se mi krosna na zádech odlehčila, já dokázal rychleji utíkat, přibrzdění a už se zvedám. To asi jak mi spadl ten velký kámen za srdce!  Otočka ve směru na Landštejn a nabírání výšky, abych přeletěl ty kopce a lesy přede mnou. 

Startovačka - cesta mezi polema Lidéřovice

Nejen pocitově, ale i podle GPS zjišťuji rychlejší vítr. 300 m nad startem to už teď maže přes 50km/h, později by asi zesiloval, takže výlet ruším, protože bych se proti větru těžko vracel. Sletěl jsem si za prvním kopcem níž nad Český Rudolec a při focení mi došly baterky. To to pěkně začíná.

Český Rudolec Český Rudolec - zámeček

Nad zámečkem

Na nebi se objevuje vysoká oblačnost a postupně se mění na střední až nízkou. Údolím za bezvětří letím na sever, za Lipnicí  se zvedám a po větru přes Lipolec se vracím domů. Přistání zpět na cestu v pohodě a větřík při zemi se zvedá až při odjezdu. Že jsem raději nezůstal v posteli!

Doma pouštím PC a koukám, že zájemci o létání se už hlásí. Ovšem počasí vypadá podobně jako v sobotu. I na satelitu to nevypadá dobře, chtělo by to spíš vyrazit někam do východních Čech.

Sraz je na dvanáctou u Radkovic. Při odjezdu u nás poprchává a nebe je už dost zamračené. 

Na startu to nevypadá o moc lépe. Startuju první a snažím se udržet i v tom malém poprchávání. 

Miloš s Pavlem ještě před startem Start

Kus před náma Startovačka

Za náma a přede mnou Z boku

Po návratu

Přistávám za druhou vesnicí a než sbalím, tak už dost prší. Macek pro mne dojel, prý už nikdo jiný do toho nešel a raději se poschovávali v autech. Dojedeme zpět na start, už bylo lépe a tak to hned rozbaluju na sušení. Miloš se lekl, že ho chci předběhnout a tak do toho rychle skočil. Za ním Pavel Lacina a já letěl třetí. 

Miloš

Miloš startuje Pavel před startem

Všichni tři jsme se tam drželi zuby nehty, Miloš nahoře, Pavel pod ním a já nejníž. Bylo komplet zataženo, ale nad hranou u Štěpkova se dalo udržet tak dlouho, dokud nás to bavilo. Miloš se pak vydal proti větru, Pavel to taky zkusil, ale nedoletěl. 

Pavel Miloš

Štěpkov Najdete Pavla?

Ostatním se moc nedařilo a tak jim přes vysílačku radím, ať změní startoviště, že vítr je spíš na dráhu od Budkova na Štěpkov a odpínali by se právě v místech, kde se vozíme. Nechtěli. Až jsem u nich přistál nazpět, Macek to se mnou šel zkusit. A vyšlo to. Po odepnutí a krátkém popoletění nad hranu se krásně zvedám. Po mě hned Míra a po chvíli se taky zvedá. V té době se už všichni přesouvají za náma, a pokud vím, tak většině se taky dařilo.

Druhá startovačka Počasí stále nic moc

Budkov Všude zataženo

Všude zataženo Kousek sluníčka nad Jemnicí

Plánoval jsem společný let s Mírou, čekal jsem na něho, pak jsem se chtěl vydat k němu, ale to nevyšlo. Už byl výše než já a tak jsem se vydal nad Jemnici, to bylo jediné nasvícené místo. Ovšem Míra se za mnou nevydal a letěl zpět. Až později jsem se dozvěděl, že měl technické problémy se speedem. Jemnici jsem si nafotil, ale stoupáku se už nedočkal. 

Jemnice Jemnice

Jemnice Asi to dál nepůjde!

Věřil jsem poslednímu hnědému políčku a zachoval se podle staré poučky – toč se tam tak dlouho, dokud se tam stoupák neudělá. Pár bublinek se sice objevilo, ale to už na mne nebylo. Jen mě to dotáhlo dál od civilizace a návrat byl o to náročnější.

 

Dojel pro mne Míra a při návratu jsme zjišťovali, kdo všechno odletěl. Bylo jich více, ale největší radost byla po návratu vidět na Janě Lehejčkové. V té chvíli mě přislíbila článeček, tak se už těším.

 Jana po návratu Vlekař a přeletářka - tam musí být souhra!

Pěkné to bylo!

A takhle se dnes létalo v celé ČR.

Vlasta
http://www.pgv.cz/