V pondělí 4.8.08 mi JaHovi poslali z Itálie od moře SMS, jestli bych jim nekouknul na počasí na úterý a středu v oblasti Doláda a Greifenburg. Už se ti závisláci zase chtěli trochu proletět na svých hadříkách, které nenechali doma odpočívat. Díval jsem se na více adres, ale zprávy o počasí se různili. Koukněte sami! Nakonec jsem jim poradil, ať raději zůstanou u moře.




Druhá partička z Itálie mi SMS se žádostí o počasí poslala druhý den. Zajímalo je Bassano a Canazei. Těm jsem Bassano doporučil na středu tak na půl a na čtvrtek slíbil super počasí. A ve středu jsem JaHovákům poslal SMS s tím, že ve čtvrtek v Itálii i Rakousku bude super létací počasí a pátek všude ošklivo. Jak kdo byl s mými předpověďmi spokojen zatím nevím.



My tady u nás jsme plánovali létání na středu či čtvrtek. Ale podle předpovědí ve čtvrtek už mělo hodně foukat (to se taky splnilo), ale na středu nepředpovídali nic moc. Na ČHMÚ měli napsáno -

Počasí - SKORO JASNO AZ POLOJASNO STREDNI A VYSOKOU OBLACNOSTI

Stoupání - TEPLOTNI ZVRSTVENI BUDE STABILNI, KONVEKTIVNI PROUDY SE NEBUDOU TVORIT.

Vítr - SW-NW ODPOLEDNE NE-SE 4-8 MISTY VRB 2-3 NEBO KLID

Tlaková tendence: slabý pokles

A tohle dával FLIMET


Takže ve středu 6.8.08 jsem byl v práci klidný do té doby, než jsem uviděl to krásné počasí i s kumulky. A jak jsem zjistil, o vlekání se postaral Tomáš Soudek. Útěk z práce se přeci jen zdařil (vedoucí mi říkal, že se mám druhý den vrátit řádně vylítaný) a tak se nás pár sešlo u Budkova.  Při debatách kam poletíme, byl návrh na Vranovskou přehradu, Petra dokonce slibovala koupání bez plavek, tak jsme se móóóóc těšili.



Jen co vím, tak asi první letěl Igor, pak Petra, František, Tomáš a nakonec já. Za mnou pak Boeing a Franta Láník. Ti čtyři přede mnou se asi pracněji dostávali výše, ale vyškrábali se na první pokus všichni.



To když vlekali mě, vypínal jsem se na konci dráhy přímo ve stoupáku, nebylo ani poznat, že auto zastavilo. Rvalo mě to nahoru místy i přes 6m/s. Nade mnou byl Tomáš a než jsem se k němu přiblížil, vydal se na přelet. Já se tedy vydal taky, ale byl stále výš.

Štěpkov


Ještě jsem si zaletěl nafotit Budkov a letěl dál k Bábě nad nasvícená obilná pole. Zjistil jsem, že mi docházejí baterky v GPS (špatná příprava!) a nebylo vidět na ukazatel rychlosti. No a jelikož to foukalo pokaždé odjinud, byl jsem z toho nešťastný.  Chvíli jsem se zachytával, Tomáš byl nade mnou tak 150m, on to vybojoval, já ne. Nad hlavou mi proletěli při návratu od Báby Igor i Petra a všichni tři si tam chvíli poletovali. 

Budkov

Přistání mne neminulo, ani jsem nevěděl, kde přesně jsem,  jelikož GPS už vypověděla službu. Vyměnil jsem si tedy baterky z foťáku, zjistil kde jsem a zachránil mne František, který už taky přistál. Poslal pro mne svojí dceru (fotku nemám, protože baterie byly v GPS) a ta mne dovezla zpět na druhý start. Po chvíli tam přistával navrátivší se Igor, vše sbalil a prý že spěchá do práce. Ale byl velice spokojený.



S dalšími starty byl ovšem problém se zemědělskou technikou, protože tam zrovna měli žně. Já nevím, proč to nenechají na jindy, až tam nebudeme my, třeba až bude pršet! Chvíli jsem si polétal místě, ale už to sláblo a postupně všichni přistávali. Petra neměla GPS, ale létala si po velkém okolí snad tři hodinky (holka šikovná), na startovačku Tomáš už taky nedoletěl a přistál před posledním lesíkem. Já se sbalil a vydal se k domovu. A jak se létalo v tom úplně stabilním počasí po celé republice je ZDE.

Ovšem změna! Měl jsem sebou krosnu a jelikož jsem nedávno sliboval něco nafotit v Dačicích, právě se to hodilo. Zastavil jsem na dačickém letišti a vše si nachystal na start. Foukalo mírně z různých stran a jen jsem se vznesl, hned jsem si nalítnul výraznější termiku. A tak jsem si létal a fotil, i když to dost házelo.

Dačice od Jemnice Dačice náměstí
Dačice náměstí Dačice náměstí
Dačice - zámek Dačice - ČSAD a staveniště nového Lídlu
Dačice - hlavní stadión Dačice - Centropen

Když se proti mně objevily dvě stíhačky, dost mi zatrnulo. Hned se mi honilo hlavou, jestli nejsem v jejich prostoru. Nebyl! Jestli se vyhýbaly Dačicím a nebo mě, nevím. Ale na foťák jsem si bohužel vzpomněl až byly mimo.

Restaurace Stadion, tady pořádáme doletné Stíhačky už v dáli
Dačice - koupaliště Dačice - část zvaná Červený vrch
Dačice - průmyslová zóna Dačice - TRW

Nafotil jsem si téměř celé Dačice a při návratu na letiště využil právě nalétnutého stoupáčku. No a od té doby jsem se střídavě vozil v termice, pak někam přelětěl a nafotil, zase si nastartoval, našel jiné stoupání, stopnul motor a tak jsem si to stabilní počasí pěkně užíval.

Karlov a výstavba nové haly Bílkov
Skládka odpadů u Borku Firma Frigomont v Borku
Celý Borek Nad hřbitovem byl taky pěkný stoupáček
Pohled na Bábu Dačice - letiště

Mezi tím na letišti vybalili své nádobíčko modeláři a tak jsem přistál dál, abych nepřekážel (ani mne to nechtělo pustit k zemi). Chvíli jsme pokecali a pak jsem se opravdu vydal k domovu. 




Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/