Na neděli 5.10.08 jsem si domluvil počasí a pozval několik motorových pilotů na obvyklý podzimní dálkový přelet – zde něco z minula. Počasáři nás sice strašili s nadměrným západním větrem a přibývající oblačností, ale v sobotu večer jsme se rozhodli, že to ráno zkusíme!





Františkovi se nechtělo startovat na Pěčíně a tak navrhl sraz v 7 hodin v Chotěbudicích, že tam mají bezva startovačku z kopečka. Bylo tam i pěkné WC, nepořídíme si ho i na Pěčín?

Bylo krásně, jasno, jen ty dva stupně pod nulou nám moc radosti nedělaly. Za chvíli dorazili JaHovi s tandemem a pozemním personálem. Měli sebou synátora  s pěkným děvčetem – Adélkou. Má Zdenča bohužel zrovna marodila. Tomáš s Radkem se předem omluvili, že nemohou, Milan Brejchu a Panťa se nedostavili, i když jsme s nimi počítali. Podívat se na nás a vypomáhat přijel i Zbyněk Daňhel.




Takže přípravy, tankování, domlouvání cesty apod. Plnou nádrž jsem si nedával, kdo s tím má startovat za bezvětří, které tam momentálně bylo.



Starty tedy  nic moc, já první a hodil jsem menší ústa, druhý František a opět nic. Až pak jsme zjistili, že to nefouká podle předpovědi od západu, ale trochu to dýchá do zad. Tandem Jana s Honzou to už ani nezkoušeli. Takže přesuny. Trochu pracně, ale nakonec jsem odstartoval první z měkkého blátivého pole, František i tandem jeli startovat ještě dál na pěknou loučku. Tam odstartovali napoprvé, jenže já už létal asi půl hodiny po okolí a nakonec mi to palivo chybělo. Ale nebudu předbíhat.





Letěli jsme většinou po větru, který konečně ve výšce foukal tak jak měl. Rychlost se pohybovala kolem 60-80km/h, ale úplně v klidu. Ani řidičky se nemusely držet, takže nebyl problém fotit i filmovat. Jen při letu bokem bylo znát velký snos k východu.




Prvně jsme letěli směrem na Vranov. V údolí nad řekou byla ještě mlha, ale než jsme tam doletěli, už se rozpouštěla.




Dál jsme to vzali okolo Znojma a odtud na Pálavu. Ještě jsem si stačil vyfotit čerpací stanici a kousek za ní mi to zdechlo!!! Došlo palivo. JaHovi letěli přede mnou, já to musel otočit, zamával jsem míjejícímu Františkovi a šel na přistání. 





Proti větru jsem to už k benzínce nedotlačil, ještě nad zemí si se mnou vítr a začínající termika pěkně pohráli, ale přistání  bylo v pohodě - zde přelet 1. díl. Honzík s přítulkyní a palivem za mnou dorazili za chvíli. Že jsem si v té chvíli při navigování pletl pravou a levou stranu mi odpustili.



Natankoval jsem jen 6 litrů a opět pracně odstartoval. Ono s tou váhou na zádech, slabým vánkem (ten byl jen tak do 50m nad zemí)  a napříč podmítnutým polem není nic moc. A to se mě nedávno Daniel ptal, jestli může s námi letět na tříkolce.

Jen jsem se trochu zvedl, naletěl jsem slušnou termiku a tak jsem si ji pěkně vytočil. Za chvíli jsem měl 800 metrů nad startem, ale Honzík s přítulkyní jen popojeli za stromy a zůstali tam stát. Asi se jen dívali na mne, co jiného by tak asi mohli dělat, ne? Později si Jana stěžovala, že já je hodně zdržel, protože k nim dorazili za dlouho. Ale nakonec se zjistilo, že právě tam jim došlo palivo a co já nedoletěl k čerpací stanici, musel Honzík dojít pěšky! Opět předbíhám.



Letěl jsem tedy na Pálavu (tam někde u Dolních Věstonic přistáli JaHovi i František - tady je jejich výpis), 





odtud na Mikulov, obhlédl jsem si místo mého loňského bezmotorového přeletu (tenkrát jsem na leteckou mapu na pultíku viděl, teď to už bez brýlí nešlo – že by přicházelo stáří?)  a tam jsem si vzpomněl, 



že nedaleko je obec Lednice s velice známým zámkem. Zaletěl jsem si i tam, vyklesávám na focení a ouha!! Houpalo to se mnou tak, že jsem se bál fotit a filmovat. Nabral jsem tedy zase proti větru výšku a byl klid. 



Po nafocení se otočím a koukám, že z toho houpání se udělal kumulek. Letím k němu, ale už se rozpadal.



Vydávám se tedy dál na Břeclav, fotím, filmuju a v tom mi opět dojde palivo! Výšku mám asi kilometr nad zemí a tak je to v klidu. Koukám kde přistát a hlavně aby tam bylo co jíst a pít. Na klouzák by mi to možná dalo až na Slovensko, ale tohle mělo přednost.



Uviděl jsem čerpací stanici, jenže u ní nějaké vyšší rostlinstvo a vedle ještě kukuřice nastojato. Přistávám tedy dál na čerstvě zasetém poli, termické bubliny s větříkem si se mnou opět pěkně hrají, občas i stoupám, ale vítr by mne odtlačil dál a tak se nedám - zde přelet 2.díl. Přistávám na baletku, obtelefonovávám Zdenu (musím ji hlásit každé přistání), Honzíka (nemá čas) a Janu. Říkal jsem, že ještě dvě nádrže a Banská Bystrica je naše! Ale už se mnou nikdo nechtěl letět dál. Ani na tu jednu nádrž – jak jsem Janě v SMS napsal, že Slovensko už na nás čeká a že se nemůže dočkat, odepsala mi, že jestli poletím dál, tak pro mne nepřijede!!! No jak sebou nemám tu svoji vyškolenou a vyzkoušenou službu ESA – pro neznalé Elitní Svozová Asistentka, tak jsem nahraný…..




Vše sbalím a s nákladem na zádech se vydávám k čerpací stanici. Móóóc pěkná procházka! Ale nakonec mě tam přivítal bezvadný motorest, fajn obsluha a pustili mne sednout si ven do původně zavřené zahrádky. Počasí stále skvělé, dlabanec výborný a občas jsem pokecal s kolemjdoucími.




Nakonec u mne zastavil zajímavý pár s krásnou nablejskanou motorkou a z mé krosny byli úplně unešení. S tím nošením vrtulky na zádech  to už u nich bylo horší, ale za vyzkoušení jsem od nich ještě dostal klobásy. Mluvili jsme i o výměně, ale to by mi ještě museli něco doplatit. 




Zábava s nima byla bezvadná a tak čas rychle ubíhal. Pak pro mne dorazila Jana, vše jsme naložili a vydali se pro zbytek osádky (mimo Františka, kterého už odvezl Zbyněk), kteří se mezi tím vlekali a poletovali nad nějakým kopečkem u Pálavy. Více se dozvíme ze samostatného článečku od JaHových. Mám ho slíbený. Jenom těch krásných fotek, co Jana udělala z tandemu, ty musíte vidět!



Na kopci jsme hodnotili den tentokrát u buchet od Jany a tak trochu se loučili s Termoskou. No jo, už nám to zase pomalu končí.




Při cestě zpátky jsem chtěl sedět vedle Ádi, ale to mi neprošlo. Že bych to takhle neuměl?



JaHovi mě hodili zpět do Chotěbudic a aby mi s něčím neodjeli, museli vybalit téměř celé auto. Jen na tom, kdo napíše článeček z tohoto dne, jsme se nějak nemohli dohodnout.

Mapa mého přeletu -



a mapa Františkova přeletu -



Pěkné to bylo!


Vlasta
http://www.pgv.cz/

A ještě pár fotek od Františka