Létání nad Křemešníkem.

Na neděli 11. ledna 2009 jsem měl předsevzetí, že létání vynechám, protože jsem naposledy létal před dvěma dny v pátek. První nahlodání mého plánu způsobil Vlasta, který se chystal létal ke Kunžaku a jestli nechci s ním. Kunžak byl pro mě dost daleko a tak jsem odmítl. Pak se ozval Honza, kterej nabídl, že mě i s krosnou vezme autem a že půjdeme létat někam poblíž Humpolce nebo Pelhřimova.

Po cestě ještě upřesňujeme start někde u Křemešníku. Nakonec nás zasněžená silnička zavede do obce Jankov, ze které se po polní cestě dostáváme na místo startu.

 


Tam Honza zjišťuje, že ztratil jeden plastový čep na spojení rámu. Ten improvizovaně nahrazuje kouskem hadičky se šroubem a vše omotává lepící páskou. Po nezbytných přípravách se nejprve pokouším startovat popředu a pak neúspěšně na kříž. Šňůry se při tom zamotávají do vrtule a Honza s krosnou na zádech se mi je snaží vymotat. Při tom přijde větrný poryv a můj padák přelétá Honzu a šňůry se zamotávají i do jeho rámu. Škoda, že tam nebyl někdo s kamerou, určitě by s touto natočenou scénkou sklidil jistý úspěch. Během vymotávání šňůr si ještě Honza rozřízl prst o šroub vrtule. Je to ale drsňák a ani nechce ošetřit.
Já se z krosny odstrojuji, vše vymotávám a znovu se připravuji. Honza na kříž startuje. Směr větru se však mění a tak po nahození padáku a pár krocích mění směr startu o 90 stupňů a startuje. Za ním startuji na kříž i já. Chvíli mi trvá, než si nasadím brýle, protože jsem je měl při startu tak zamlžený, že jsem je musel sundat.




Ve výšce 450 metrů se dostávám nad inverzi a je mi teplo. Vystoupávám 850 metrů nad místo startu. Pak už jen sleduji ty panoramata: Křemešník, Javořici, Krkonoše, Alpy, Pelhřimov, Šumava, kouř z nějaké elektrárny… Je to opojná nádhera! Za Javořicí je to inverzí dokonale zadekovaný.



















Po nezbytném vzájemném pózování a vyfocení ve vzduchu po hodině a půl jdeme na přistání. Při zemi to začíná trochu házet a teplota se výrazně snížila.












Náhodná pocestná nás fotografuje a pak vyrážíme letecky uspokojeni domů. Nahoře bylo takové teplo, že si na termosku s teplým čajem vzpomenu až po cestě domů v autě.


Co dodat – nahoře bylo tentokrát velice krásně. 

Franta
http://www.pgv.cz/