Gradient XCamp 2009 – 1. díl

Už někdy v březnu jsem se opět přihlásil na XCamp, který se oficiálně pořádal od pondělí 3.5. do soboty 9.5.09. Doufal jsem, že nám vyjde počasí a že dostanu dovolenou. Ten předloňský XCamp se nám moc líbil, byl později a na rozdíl od toho letošního to už bylo i na koupání – nahlédnout na ten z roku 2007 můžete ZDE.
Dovolená mě i manželce vyšla a jen po malém popíchnutí se k nám přidal i Míra Mareček. Na Mírovo dopuručení, že tam už v sobotu bude super letovo, jsme raději vyrazili už v pátek 1.5.09 před polednem. Ovšem ta cesta s kuřákama se dost protahuje.

 

Míra měl speciální mapu a ukazoval nám, jak se odtamtud dají dělat krásné a dlouhé přelety. Místy to vypadalo, že už má přelet na Marmoládu či do Aviána v malíčku.



Jenže když jsme dorazili k Levico Terme, kemp byl zavřený a my se dozvěděli, že ho pro XCamp otvírají až druhý den - v sobotu.



Jak Míra uviděl startovačku nad městem, byl celý rozzářený. On tu již jednou byl, znal to tady, ale nelétal tu.



Ještě jsme navštívili místní modelářské letiště a pak malou přistávačku s bufíčkem.


Nakonec jsme se ubytovali v sousedním kempu, kde byl docela problém najít volný flek. No a než jsme ho našli a zapili, utekla nám recepční. Asi musela brzo domů, byla taková malá. Když jsme tam poprvé přišli a ona seděla u PC, tak Míra chtěl původně počkat na někoho z rodičů.




No a takhle to vypadalo v sobotu ráno před snídaní.



Pak jsme se konečně potkali s recepční a nahlásili se i na další noc. Všichni tři jsme  měli  v tom prvním kempu domluvené chatky až od neděle.



I tak jsme se tam zajeli podívat a s prvními se přivítat.




Na mracích bylo vidět, že od severu někam dost pospíchají a na létání to tady nebude, a tak jsme se s Mírou rozhodli vyzkoušet Bassáno. Bylo od nás jen hodinku cesty a už při příjezdu bylo vidět, že jsme udělali dobře.



Nahoře u Hnátů nás bylo jen pár a nebyl problém se startem, zato rogalistů a hlavně padáčkářům na kobercích bylo nepočítaně. Alespoň jsem si to zaletěl nafotit a pak bez problémů nastoupal.




Ovšem už nějakých 600m nad startem a hlavně blíže k památníku to začalo být hravější a byl problém s ustřeďováním. To bylo asi tím větrem.



Zaletěl jsem si až za památník na druhý kopeček, ale vůbec se mi to tam nelíbilo a tak jsem to vzal zpět. Ovšem asi v nejhorší dobu. Postupně se mi vše zastiňovalo a nakonec jsem musel nouzově přistát někomu na zahrádce mezi stromky. Bylo to takové záživné. Tady je můj let.



Pan domácí na mne trochu spustil, ale když viděl, že si to jdu balit někam jinam, odešel. Jen mě kontrolovala asi jeho vnučka J



Míra si v té době ještě krásně poletoval a nakonec si přistál na oficiálce. Pro mne cesta zpět byla dlouhá a náročná. Zdenu jsem si nepovolal, protože by mne asi ani nenašla. Jen jsme se občas slyšeli po vysílačce, ovšem na stejném kanálu se občas domlouvali i nějaká Jana s Petrem. Petr poletoval a Jana měla chuť vyrazit do restaurace do Bassána.



Trochu jsem jim do toho mluvil, a když jsem dorazil na přistávačku, chtěl jsem je poznat. To se mi sice povedlo, ale od manželky jsem to pak pěkně schytal, že jsem se hóóódně vnucoval. Takže bylo-li to tak, Jani a Petře, dodatečně se omlouvám L



Po návratu z Bassána jsme se celí vyprahlí zastavili ještě jednou na návštěvu u XCampařů, ale tam ani noha. Přitom se v hlavním stanu dalo načepovat pivo a vybrat si třeba i nějaké padáčky či celé batohy z úplně otevřených aut. Bylo tam i více jiných věcí. Nám ale to pivo stačilo.





Až po delší době se pár účastníků objevilo, byli prý sportovat, ale na Janě Krátké to nechalo následek. Při jízdě na kolečkových bruslích se chtěla zachytit zábradlí a pohmoždila si prsty.



Charlieho dítko - Amélku - jsme si občas půjčovali, je celý táta. Bez pořádných stoupáků, klesáků a turbulencí dlouho nevydrží J

údržbář

Ten černoch je místní údržbář, kterého jsem si nemohl nevyfotit! A tou mašinkou nás nesvezli, možná to čeká až na závodníky.




V neděli ráno jsme si ještě před odstěhováním obhlídli kemp a vyzkoušeli vodu v jezeru i v bazénech. Zatím nic moc!





Jenže než nás pak naše oblíbená recepční odbavila, tak jen s chlupem jsme stihli přejet do druhého kempu a naskočit na první vývoz na startovačku. Zdeně jsem nechal vybalování a sám zmizel. Nejela s námi jen Jana, která s bolavýma prstama vyrazila k lékaři a Boeing, který po 100 metrech vystoupil, že mu žaludek po několika propitých dní a nocí nedělá dobře a vývoz by nedopadl dobře.



Startovačka pěkná, ale malá, jen na dva hadříky. Navíc plac vedle ní byl zaplněný rogalama a nebylo kde si vybalovat to naše náčiní. Vršky kopců byly zasněžené a dohlednost dobrá, prostě nádhera, jen kdyby někdo nestrašil s osmičkovejma stoupákama.
 




Rogala se dopředu moc netlačila a tak se dostalo i na nás. Když jsem odstartoval já, tak jsem se bez problémů zvedal, nafotil si startovačku, padáček nade mnou, údolí i město Levico Terme. 

 

Jenže pak vário začalo více a více pískat a najednou mělo pro mne nezvyklé tóny.

 


Občas mi ukázalo stoupání i přes 7 m/s, ale až na ten zvuk to prostě bylo takové klidné a pohodičkové. Dalo se při tom bez problémů fotit a tak jsem neváhal. Vytočil jsem si a mraků se téměř dotýkal ve 3.090 m n.m.



V pravo u vody je vidět ten náš první kemp a hned za ním pod lesíkem ten pro XCamp.



Ty zasněžené vršky mne uchvacovaly, ale přiblížit jsem se k nim nechtěl, více jsem se držel nad zalesněnýma stráněma. Můj první pohodičkový zážitek z klidného stoupání byl brzo vyměněn, místy to se mnou pěkně házelo a výměny prudkého stoupání s velkými propadáky byla pěkná zabíračka jak na nervy, tak na ruce. Občas jsem i foťák zahazoval!

 





Doletěl jsem si na konec údolí, kde se rozděluje, a jelikož dál bylo vše zastíněné, vydal jsem se na cestu zpět.




Pak mi GPS hlásila slabé baterie a jelikož jsem o to nechtěl přijít, přehodil jsem do ní baterie z foťáku. Já přeci fotit nemusím, né! J Měl jsem sebou i kameru a tak možná časem něco ještě nastříhám. Ovšem v tom největším stoupáku jsem díky focení na ni ani nepomyslel. Doletěl jsem si zpět a na radu Míry, že se létá i na druhé straně údolí, zkusil jsem to. Nic! Propadák až k zemi a tak jsem si přistál i s několika šťastlivci na louce vedle kempu. Dle ČPP mi to dalo padesátku – viz ZDE.



Velké překvapení pro nás bylo, že ač se tam normálně nepřistává, našla si nás tam naše oblíbená recepční a že nám omylam dala špatný účet. Až později jsme si poskládali mozaiku, jak na nás přišla.



Po chvíli u nás přistála i Jana. Doktor ji prý ani moc nepomohl a pak si šla i se zavázanou rukou zalétat. A tady jsou všechny přihlášené přelety z toho dne.



Manželka mne radostně přivítala, Boeing ne. Pil u nás čajíčky a stále mu nebylo nejlépe. Ale postupně přucházeli spokojení piloti a tak bylo veselo.




Navečer jsme se zaregistrovali do XCampu a rozjeli večírek.



Prvně u naší chatky, kde jsme byli ubytovaní s Pavlem i Petrem Lacinovými. Petrovi se to móóóc líbilo.




a pak jsme se přesunuli do hlavního stanu blíže ke Karlovi a jeho výborné Černé Hoře.



Pavla tam začala obtěžovat nějaká holčina a je vidět, že byl spokojený. Boeing už taky ožil!


A to byl teprve předvečer XCampu.

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/