V úterý 24.5.11 to vypadalo, že by mne šéf mohl z práce pustit na lítání. Nemůžu si vymýšlet podle počasí, spíš podle práce.



Sice na středu předpovídali lepší počasí, ale nedalo se nic dělat, věděl jsem, že pozítří nebudu moct. L



Když jsem po jedenácté ujížděl z práce, už se nad Pěčínem někdo proháněl. Pak honem domů, všechno sbalit a vyrazit. Počítal jsem, že už všichni budou ve vzduchu, ale kdepak, všichni už byli zase na zemi - Honza Krátký, Brába, Miloš. Další ani nestartovali. To už bylo podezřelé!

 

Jak je na fotce vidět, Monte Kompostino nám zrušili. A jak to teď bude s týmem "Letci od Monte Kompostina"? Že by je taky zrušili? J



Startovali jsme na východní vítr, ale stále více se stáčel na jižní. ZDE je můj první pokus.



Po chvíli jsem přistál. Tentokrát ESA (pro neznalé - Elitní Svozovou Asistentku - jak kdysi vymysleli JaHovi) mi udělal Tomáš!



Po návratu tentokrát na východním startovišti už byl Zbyňa. Taky věřil, že si dnes polítá (optimista)!



Jana nám ukázala jejich nový týmový dres. Pěkný! No a zrovna v ten den Jana měla i svátek a navíc jejich dcera Míša (pro neznalé – takové tiché, plaché a nesmělé děvče) skládala ústní maturitní zkoušku. Taky za chvíli volala a všichni zjistili, že to udělala, ale to přeci bylo jasný!!! Nebo jí snad někdo nevěřil???



se všichni přesunuli na východní start. Zbyněk se nechytnul, já taky ne.



Přistál jsem u nově budovaného Pěčínského rybníka s tím, že mne nějaký náklaďák sveze zpět. Jenže se tam točily jen dva a vozily hlínu z prostředka na okraj rybníku. Dál nejely. L



Naštěstí tam zrovna v té době pro tři fůry země přijeli i JZDáci a já posledního chytil. Rychle mne vezl zpět!



V té době, než jsem se vrátil, se chytil  Brába, Honza, Zbyněk i Vaňous. To už s vlekáním k našemu Kopulínovi pomáhal i Miloš. Pak jsme do toho šli i my ostatní, kterým se nedařilo. Já prvně nechtěl, že mi to dnes nejde, ale Jana mne popíchla, že si alespoň zaletíme do Telče na zmrzku! Já se opět nechytnul, zato Tomáš, Honzík, Jana a Miloš se zachytávali.



Nedalo mi to, a i když se držím hesla třikrát a dost, dal jsem ještě čtvrtý pokus. Vždy to bylo s Kopulínem a platil jsem to předem, tentokrát mne vytáhnul Láďa s Milošovým odvijákem (ještě to musím oběma zaplatit!) a vysadil mne přímo do slušného stoupáku! PARÁDA!!!



Na předešlé fotce je vidět ten rozpracovaný rybník. Tentokrát se mi konečně vzdaloval. V nějaké výšce to se mnou pěkně cvičilo (správní padáčkáři říkají, že to bylo takové hravé!), ale věděl jsem, že to musím vydržet, výš to už bylo klidnější. Dole u lesíka jsem viděl přistávat Janu a na poli přes silnici Miloše. Světe div se, ale zanedlouho prý k nim pěšky dorazil i Brába!



Původně u nás byly pěkný mráčky, ale spíš jen ty namalovaný, nezvedaly nás. Teď už byla bezoblačná termika, jen severně se ještě nějaký dělaly.



Nevím přesně kdy to bylo, ale když jsem se nemohl chytit a hledal alespoň kdejakou nulku, slyšel jsem ve vysílačce debatu asi Honzy s Vaňousem, jak je to pěkně nosí a kam si kdo poletí. Nevydržel jsem to a vysílačku vypnul. No a teď jsem na ní ani nevzdáchnul, i když jsem se přiblížil k Honzíkovi, který byl vysoko pod mraky.



Konečně pohodové stoupání pod mrakem! Pěkně jsem se vyzvedal a už jsem chtěl letět pryč, jen pár fotek, a pak se to tak pěkně rozběhlo, že jsem měl dojem, že já nestoupám, ale ten mrak padá na mě! Nádhera!!!




Ještě trochu kochání mráčkama. J




Kousek jsem sklesal a viděl krásnou termickou dálnici! Jenže byla přímo na Třebíč - do pro nás zakázaného prostoru MTMA Náměšť. Zato na druhou stranu opět úplně bez mráčků. Tam už někde letěl Honzík a já se tam musel vydat také. L



Krajina krásná, na focení bez zastínění super, ale termiku aby pohledal!



Předtím se mi Honzík ztratil, teď se pěkně zvedal. Letěl jsem pod něj, ale už po cestě k němu jsem něco potkal. Oba jsme se občas zvedali a jak jsme se přiblížili k TMA, stoupák jsme opouštěli, letěli proti větru, hledali další a takhle se to několikrát opakovalo. Až později jsem se dozvěděl, že to bylo domluvené a mohli jsme tam. To by určitě dalo nejmíň stovku, že Hanzi!



Konečně jsem si vzpomněl na vysílačku a začal ji používat. Honzík byl výš a po chvilce se s Honzou (ten už byl taky na zemi)  domluvili na nějakém směru letu, ale mně se to nezdálo jako vhodná stopa. Zdálo se mi to odvrácené od sluníčka a takové nebarevné. Já raději i s malou výškou letěl na tenhle svážek a doufal, že to tam bude. V záloze jsem měl po směru větru ještě veliké hnědé pole.



Svážek mne začal pěkně zvedat, pak jsem si ale musel udělat i pár fotek Kamenice (snad je to ona), a v té chvíli jsem z toho vypadnul a už to nenalít. Vário mi začalo řvát, že mám klesání větší než 5m/s, to je panečku fofr dolů (nakonec zapsalo max. -6,1).



Naletěl jsem si nad to své záložní pole a i když s malým stoupáním, nabral jsem 1,5 km. Super!



V té chvíli mi Honzík hlásil, že on je už na zemi u Měřína. Škoda.



Ale co teď? Letět dál a snažit se, možná bezúspěšně, možná jen o pár kilometrů dál, anebo si zaletět nafotit blízké Veliké Meziříčí?



Možná podle fotek poznáte, která varianta vyhrála. Nechám je i větší. J


















Nafotil jsem jich dost a pak se ještě zkusil zachytit nad místním kopečkem. Moc to nešlo a začalo se mi tam plést i dvoje vedení VVN, takže jsem brzo přistál. Dalo to 2,5 hodiny a 62 km, můj let je ZDE.



Zdenče jsem poslal SMS s názvem nejbližší vesnice dle GPS, dal si zasloužené přeletové pivíčko, vyřídil pár telefonátů a než jsem to sbalil, ESA se mi hlásila z té vesnice. Kterým směrem se za mnou má vydat už máme nacvičené podle projíždějících aut, takže než jsem se z pole dostal k silnici, byla tam! No není zlatá! Ale toho úsilí a těch let, než si to člověk vychová, to nikdo neocení! J

 

Ještě jsme zajeli pro Zbyňka, který doletěl ještě dál. Při cestě zpět na Pěčín jsem si nafotil dálniční most i zespodu.



Tady je vidět můj let a vzorné vyhýbání MTMA Náměšť.

Všechny lety z toho dne jsou ZDE.
Na světě je krásně, ale nad světem ještě líp! Pěkné to bylo!

A jak se kolegům létalo ve středu se snad od někoho dozvíme z dalšího článečku.

Vlasta
http://www.pgv.cz/