Poslední dobou do mne motoráři párkrát vrtli, jestli letos opět nebudu pořádat nějaký dálkový přelet s krosnama. Ty byly třeba v roce 2003 do Jeseníků, 2005 na Karlštejn, 2006 k Orlickým horám, 2007 před Český Krumlov, 2008 na Břeclav, 2009 ze SM do VČ, 2010 na Hlubokou a do ZČ, 2010 do Jeseníků, 2011 na Zvíkov a Orlík, 2012 tříhodinová návratovka, loni jsem měl krosnu nefunkční a letos jsme letěli alespoň na Bítov. No a zrovna na tuto sobotu 25.10.14 to vypadalo nadějně, jenže najednou se to nikomu nehodilo. Takže jsem dostal nápad, že při jižním větru bych se mohl vydat za příbuzenstvem do Východních Čech, nedaleko Jičína. Jenže jak to proletět? Koukám na leteckou mapu a vadí mi tam MCTR a MTMA Čáslav, co to tedy vzít přes MTMA II Kbely. Tam mám maximální výšku 750m AGL, jenže v mapě s aktivovanýma prostorama je to zapsané na 750m AMSL. Co je pravda? No a když to tak hledám, narazím na další zajímavou věc – na stránkách aerokubu Mladá Boleslav píšou o tom, že o víkendech MTMA Čáslav se ruší a mění na běžný prostor třídy E. Ale je to pravda? Platí to i teď? Ví to někdo? Dejte mi případně vědět. Zkoušel jsem do aeroklubu napsat, ale odpovědi jsem se zatím nedočkal.



Podle předpovědí má být jasno, vítr má foukat přesně tak, abych lehce dolítnul a oblítnul prostor letiště u Kolína. Tam, když se vyzvedám, stočí se mi to východně, zaletím si nad Chlumec nad Cidlinou, kde jsme kdysi bydleli, slítnu níž a poletím severně až k Jičínu. Možná budu muset jednou tankovat, olej si vezmu sebou a pumpu někde objevím. A hlavně mít nabitý foťák, snímků určitě udělám spoustu.







Plány krásné, realita úplně jiná. Měl jsem v plánu se klidně přesunout se startem k J.Hradci, ale i to by k ničemu nebylo. Nízká oblačnost byla všude a po celý den. To předpovědi neumí určit? Mraky sice byly vysoko, možná když by nás bylo víc, letěli bychom alespoň kus, ale sám jsem se na to vybodnul, nejsem přeci žádný závislák!

 

V neděli 26.10. bylo taky všude zataženo, jenže odpoledne se to začalo protrhávat a tak volám Františkovi Smrčkovi, jestli nevyrazíme. Naplánovali jsme si start každý doma a že se potkáme na obloze.

 

Tady mám nějaké neznámé přihlížející.




Letím až do míst, kde jsou mraky roztrhané a jsou tam velké díry. Tam se vyzvedám až nad inverzi a nalítám nad hranu mraků.




Nahoře je úplně jasno a krásně.



Chvílema se pode mnou dělají chmurky, hlídám si je, aby se mi to nezavřelo.






 





Slítnu níž, teplota se blíží nule, nahoře bylo díky inverzi tepleji.




Vrátil jsem se nad start a jelikož tam už byly taky velké díry, zlákalo mne to znova.



 



Čím je slunko níž, mění se barvy a je to krásnější.



Už to stačilo a jdu na přistání. Byl jsem tam hodinku a čtvrt a doma si rád dám grog.

 

František mi pak volá, že u nich se to pak zavřelo a tak ani neletěl. Zato ve vzkazech psal Honza – „Dneska se to u nás odpoledne otevřelo, tak jsem po dlouhé odmlce poskládal trubkohadromotošňůronauta a vyrazil za slunkem. Byla to sice jen chvilka, ale příjemná.“ Jeho let i s fotkama je ZDE.
A ještě přidám nějaké zajímavosti. O tomto víkendu byl další seskok ze stratosféry, video je ZDE, a Tomáš S. s Charliem si pěkně poletují v Brazílii, jejich dosavadní lety jsou ZDE, a videa ZDE a ZDE.

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/