Po měsíci prázdnin u nás jsme vnuka Jiřího v sobotu vraceli rodičům do Mostu. No a jelikož předpovědi počasí na neděli 7.8.16 vypadaly nadějně, padáček jel se mnou.



Trochu mne zarazilo, že jsme zváni na nedělní oběd k druhým prarodičům, ale telefonicky jsem se s nimi domluvil, že místo v poledne dorazíme o trochu déle, jen co si alespoň trochu polítám. V neděli ráno jsem ještě zkontroloval počasí a stále to vypadalo na Ranou. Zavelel jsem na odjezd v deset, s ženskejma se to stejně vždycky nějak zdrží, jenže už v té době bylo moc mráčků na obloze. Po půl jedenácté jsme pod kopcem.

 

Nemělo moc foukat, ale i tak se už svahovalo, navíc vítr byl trochu zkosa.



Původně jsem po Zdenče chtěl jiné tričko, né s padáčkem a nápisem Dačice, to kdybych zase dělal nějakou ostudu se startem (jako když jsem tu letěl naposled – koukni ZDE), a hlavně aby mne nepeskovali za případné zkažené počasí, tím už jsem hodně profláknutý a často mi to dávají za vinu. Ovšem jiné tričko nevzala a tak jdu s kůží na trh! :-)



Při výšlapu jsem zavzpomínal na náš odviják, přeci jen má také nějaké své výhody.



Ovšem překvapilo mne, když mne za letu nějaký svahující pilot pozdravil – „Ahoj Vlasto!“ Volám na něj, kdo je, ale nechtěl se mi představit. Občas se stává, že mne někdo pozná jen podle těchto stránek, teď ale nevím. Přizná se tu někdo?




To se to šlape bez báglu. Jen co jsem ho odhodil, nahoru jsem doběhnul, jen abych jim to ukázal.



Teď se rozfoukalo dost, snad je to jen tou termikou, kterou si pěkně užívají.



I když se to Zdenče moc nelíbí, připravuju se na start taky. Vítr občas ubere tak, že někteří přistávají zpět na kopci a čekají na lepší interval.



Tihle kolegové mi radí, ať ještě počkám, že to bude za chvíli lepší.

 


Tady mám pár fotek od zeťáka a ještě mi udělal i video ze startu, tentokrát jsem ostudu neudělal, koukni ZDE.





Na tom báglu jsou mušky, jak přestalo foukat, tak jich tam prý byla všude spousta. A dál už mám pár fotek z mého letu.



Raná a Louny


 

Vyzvedalo se nás více, jenže pak jsme se nějak rozprchli. Někdo letěl dál a další se zase vraceli. To já jsem přes vysílačku raději požádal rodinku, jestli by mne nemohli na domluveném obědě omluvit, přeci mne teď nesundají z oblohy. Naštěstí mi dcera povolila letět dál, má pro mne pochopení!



Už před startem jsem se pro jistotu ptal přítomných, jak se tu lítá a jestli můžu až do 2000m n.m., jsme v TMA V Praha (po FL 65). Takže si to na GPS hlídám, trochu mne to tlačí víc k Praze, jak se objevuje větší modrá díra, beru to severní stranou. Za chvíli tam bude ještě nějaké letiště, tomu se pro jistotu také musím vyhnout.




Mráčků si užívám, chodí to nádherně.



Jenže kde jsou ostatní? Nikoho nikde nevidím! Neletím blbě? Nejsou tu nějaké prostory?



Dělám si z toho docela starosti, ale podle mapy i GPS by to mělo být v pořádku.

 

Hrad Hazmburk


 

Přelítávám dálnici z Ústí n.L. do Prahy.





Poprvé letím přes Labe!

 

Jenže podmínky jsou tady už nějaké slabší, mráčky ubyly a nemůžu se vyzvedat k základnám.




Včera jsme na vnukovo přání jeli z Prahy do Mostu poprvé rychlíkem (Zdenča autem) a měl jsem puštěnou GPS, abychom věděli, kolik to valí. Místy nám to naměřilo i 137 km/h! No a teď se mi ta včerejší cesta objevila na displeji. Začal jsem tedy uvažovat, že bych to mohl využít a držet se blíž kolejí pro případné vyhnití a že bych si pak dal se Zdenčou spicha v Praze.



Tady pode mnou zrovna jel nákladní vlak a koleje se kroutí stejně jako řeka.



Vodácký a veslařský kanál Račice a přírodní koupání v lomu Dobříň.




Konečně vidím nějakého padáčkáře! Jenže i on se s tím moří a moc se nezvedá. Nakonec to bere dál na CHKO Kokořínsko. Tam asi moc živo nebude, odtud bych se těžko vracel a jelikož taky žádný pořádný stoupák nemá, letím raději dál kolem kolejí. Buď se tam zvednu a nebo někde u nádraží přistanu.



 


Vyhrává varianta dvě! Sice jsem kousek nad zemí něco potkal, dokonce to i zkusil, ale nebyla to žádná sláva a tak se vracím zpět k letadélku, které stálo na začátku ranveje v Dolních Počáplech. Můj dvouhodinkový let je ZDE



Potkal jsem se tu s nějakým Liborem Kučerou a jeho přítulkyní, prý ho všichni znají jako Kantora a mám od něj všechny na Rané pozdravovat, občas tam taky létá s PG a lítá i PPG. Že jsem na Rané naposledy letěl před osmi lety, jsem mu už raději neříkal.



Takže jdu balit a volám 1188, abych se dozvěděl, kdy mi to jede do Prahy. Mám na to přes půl hodinky, to je akorát.

 



Tohle byl rychlík, ten mi nezastavil.



Děcka jsem na zastávce zase zabavil mojí žabičkou, sám jsem alespoň něco zakousnul místo oběda.



A už jedu tímhle vlakem, sraz jsme si se Zdenčou dali v Kralupech nad Vltavou.



Na nádraží se nedalo najíst, mají tu jen takovou putiku.



Tak alespoň v nedaleké hospůdce jsem si dal malou svačinku a pak výlet po městě.



 




Nebe bez mráčků, dost rychle se to vyčistilo. A netrvalo dlouho, Zdenča mne vyzvedla a jedeme domů.



U Jihlavy vidíme poletovat balón.



Ještě se vrátím k mému letu. Když jsem se druhý den podíval na přihlášené přelety, málem mne ranila mrtvice. Chvíli po tom, co jsem se přestal dívat po tom druhém padáčkáři, nabral výšku, mazal dál a nakonec po více jak pěti hodinách dal 153 km a doletěl za Dvůr Králové, jeho let je ZDE. A chvilku po mém přistání mi nad hlavou proletěl další, ten dokonce dal 171 km a přistál za Hradcem Králové, jeho let je ZDE. Čerti by mne vzali!!!

Jinak jak se dnes lítalo na Rané je ZDE, dokonce jeden pilot mne tam má na první fotce
ještě před startem a přistál taky nedaleko místa, kde já, jeho let je ZDE. Dnešní den byl suprový asi po celé ČR, těch stovkových přeletů bylo hodně a Honza Krátký dal pěkných 153 km ze Všechova a krásně si zalítali i na Pěčíně, všechny dnešní přihlášené lety jsou ZDE.

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/