Pondělí 18. prosince jsme prolenošili. Každý jsme se věnovali, co nás napadlo. Vendelíni vyrazili na výlet po pobřeží, Janek pospával, Míša malovala opičky, které jsme včera nafotili, a my s Honzou jsme vyjeli na moře  na paddleboardech.






Na úterý 19.prosince vstáváme brzy. Chceme vidět východ slunce. Jenže zaspáváme a když v 5,40 vycházíme na cestu, sluníčko už na nás kouká z oblohy. Nevadí. Jdeme se projít po stopách Vendelínů - po pobřeží, však zítra je taky den a je škoda lézt zase do pelíšku, když už jsme se vysoukali.  Poprvé je voda oceánu příjemně osvěžující, asi 30 cm je chladivá, níž už zase hřeje. Brouzdáme se vodou a pískem, koukáme jak krabi vyhazují přebytečný písek ze svých domečků a prohlížíme, co nám oceán nechal na pobřeží za dárky....

Chvíli po snídani nám Yash posílá auto, které nás odváží znovu na severní pobřeží. Sice jsme si udělali mezinárodní řidičáky, ale do místního provozu se nám nechce. Jezdí se vlevo. Pokaždé, když vidím jet proti sobě auto, leknu se, že jede bez řidiče, nebo že ho řidí malé dítě... Když jsme jeli na skútrech, Vendelín to poslal do pravého pruhu a zaútočil na autobus... ale Dáša se mu včas zakousla zezadu do krku a donutila ho řidítka strhnout na stranu. Tím možnému střetu zabránila. Proto se raději necháváme vozit.

Přijíždíme na místo, odkud nás převezou k ponorce. Podepisujeme nějaké papíry, na jeden píšu jména nás všech, aby nám po ponoru vystavili certifikáty. A už se jede.









Malou lodí nás přivážejí na větší, ke které jsou připevněny dvě ponorky. Jedna je pro nás. Náš kapitán se jmenuje Rudy. Chvilku povídá, co se bude dít a už klesáme dolů. V deseti metrech vodní hladina odfiltrovává barvy z našeho oblečení i z obličejů. Za chvíli vypadáme jako banda avatarů.



















Ani oceán kolem nás nehýří zrovna barvami. Všechno je modré a nevýrazné. Vidíme obří želvu, vrak lodi a plno rybiček. Nemo má na Mauriciu černou barvu a Dory taky není krásně modrá.... ale plave stejně jako ve filmu, tak je to v pořádku. Vidíme Perutýny, Rejnoka a rybu rozpláclou jako by jí přejel parní válec. Chvilkama není jasné, kdo si koho prohlíží. Pojímám podezření, že sem vozí lidi pro pobavení rybek. Zvědavě nahlíží do okýnek a koukají, co jim to Rudy zase veze.





















Celý ponor trvá 40 minut a už se zase vynořujeme. Dostáváme napít a vezou nás zpátky.







Na lodi dostáváme certifikáty. Bohužel jsem nenapsala naše jména dostatečně čitelně a tak na ozdobném papíře stojí napsáno: Jara Krátká, Jar Krátký, Verdelín a Jerda... Verdelín říká, že mu Dáša doma říká i hůř...











Po návratu domů jdeme na jídlo. Honza s Jendou si objednávají krabí polévku. Když jí přinášejí, Honza se na ni moc zvesela netváří, tak si jídlo mění s Míšou a závěr dne dopadá dobře....



Jana K.
http://www.pgv.cz/