Už v pondělí ráno, když jsem jel na pracoviště v Písečné, byly za hranicemi do Rakouska vidět na nebi balony. Napočítal jsem jich 46! Pěkné. Jenže když to samé bylo vidět i ráno v úterý 21.8.18, a to jsem jich napočítal přes padesát, nezaváhal jsem a zavolal našemu balonáři Zbyňkovi, jestli neví, co se děje. Ten mi potvrdil, že jsou tam velké závody a dokonce věděl, že startují v Groß-Siegharts. Domluvili jsme se, že tam i s manželkami vyrazíme, a tak nás navečer vyzvedli. Dorazili jsme tam asi do největšího šrumce! :-)

 


Najížděla další a další auta a balony rychle nafukovali. Asi prvně museli něco splnit a teprve pak přijet a startovat, jinak si to neumím vysvětlit, protože už i před naším příjezdem jich pár odletělo.












 

Byla to nádhera a fotil jsem jak o život. Teď byl ovšem problém něco vybrat, takže je tu fotek taky spousta.







 
 

 



 










 
 



Když přeletí les, dost jich klesá níž a pak se zase zvedají. Proč to dělají?




Bylo to jen půl hodinky a téměř všichni jsou ve vzduchu. Dnes jsem jich napočítal asi osmdesát!



Jdeme k autu a Zbyněk mne láká na jedno vychlazené. No a Jarmilka na svačinku! Můžu je snad odmítnout?



Ještě jedeme za nima, ať si uděláme pár hromadných fotek.




Jenže nás to navedlo na nějaké ohromné polní parkoviště, odkud již odjíždí spousta aut a práší se tu jak na poušti.

 


Za parkovištěm je velký areál se stany, jídlem, pitím, záchody, velkoplošnými obrazovkami, skákacím hradem ap.


 
 

Teď tu promítají záběry asi z dronu z nějakého ranního startu.



Za areálem je plot a velká louka s křížem, kam balonáři něco odhazovali a podle toho je nejspíš bodují. Teď už vím, proč za lesem klesali a nejspíš to tu byl pro diváky pěkný zážitek.





Tenhle balon je už jen krásný funkční model, Zbyněk s Jarmilkou se od něj né a né odtrhnout.



Chtěl jsem si tu vzít nějaký prospekt, ale měli jen časopis s programem, jenže za € a ty já neměl. A koruny nechtěli!



Byla to náhoda, že jsme se toho zúčastnili a ještě větší, když jsme se o tom dozvěděli více. Originál je ZDE a překlad zní asi nějak takhle -

Každé dva roky se koná Mezinárodní soutěž horkovzdušných balónů, kde jsou kvalifikované nejlepší týmy na světě. V roce 2014 se akce konala v Brazílii, v roce 2016 v Japonsku. Událost jako Světový pohár nebyla v Rakousku nikdy viděna. Této akce se účastní 150 týmů s horkovzdušnými balóny z celého světa, z více než 38 zemí, z nichž každý má 3-4 osoby v týmu v soutěži a pokusí se zajistit světový titul v horkovzdušném balónu. V případě dobrého počasí budou k dispozici dva denní závody, které budou naplánovány na 5:00 a 17:00 hod. Před začátkem se plní úkoly, které musí splňovat co nejlépe při jízdě. To vede k rozdílným výchozím pozicím pro závodníky. Srdečně Vás zveme, abyste byli součástí této první velké akce v Rakousku a těšíme se na vás!

Pěkné to bylo, dokonce nádherné!

Vlasta
http://www.pgv.cz/