Jako každý rok, tak i letos, jsme 21.12. pořádali slunovratové setkání s ochutnávkou cukroví. Tentokrát to vyšlo na pátek a sraz jsme měli podle pozvánky v 18. hodin poprvé v Jemnici, kde se o organizaci postarala Lenka. Vybrala příznačné místo – Bistro Sluníčko, a právě na sluníčko a termiku se už těšíme. A když už jsem u toho sluníčka, o východu a západu slunce víme všichni, o občanském rozbřesku a soumraku je nás už méně, ale že je ještě nautický a astronomický, to už ví málokdo. Více je ZDE.




21. prosince vychází slunce v 07:58 a zapadá v 16:02. Slunce je 8 h 3 min. nad obzorem (délka dne). Ranní astronomický rozbřesk (první sluneční paprsky) nastává v 05:58, v 18:02 je již úplná tma (konec večerního astronomického soumraku).



Tady jsou přesné časy východů a západů slunce v Dačicích. Můžete se podívat, jak je to s tou Lucií (13.12.), co noci upije a dne nepřidá.




Takže konečně alespoň pár dnešních fotek. Prvně stromek u nás v Peči a ten druhý v Jemnici.

 


Bistro Sluníčko





Já myslím, že cukroví se povedlo i letos. Děvčata, já vás chválím.



Jen škoda, že nás dorazilo tak málo. A to nám to tam tak pěkně vyzdobili pro velkou společnost. :-(  





Dačice



Jediný omluvený byl dnes Michal, že má na hasičárně rozlučku. A byla by škoda ho nenavštívit! :-)




A v kolik hodin byl slunovrat je tady 21.prosinec 2018 ve 23:23h. Tak jsme to doma ještě včas zapili!



Už navečer nám začalo pršet a máme tu oteplení. Zato před dvěma roky o našem slunovratu bylo počasí úplně jiné, koukni ZDE. A pánové, co ty sliby, co tam byly? Zatím na ně nějak nedošlo. :-(

Mimochodem, víte kolikáté setkání to bylo a kdo tuto tradici vůbec začal? Asi se budete divit! To je právě výhoda, na rozdíl od FB ap., že se to dá bez problémů a rychle dohledat. Takže první takovéto setkání bylo v roce 2010 a článeček i s těmi pachateli je ZDE. A byli jsme tam i o něco mladší!

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/