Poslední víkend v červnu jsme si jeli pro vnuka na sever do Mostu. Díval jsem se na počasí a vypadalo to slibně na Krupku. Jak jsem v minulém dílu psal, nedávno si tu pěkně polítal Brána a v dubnu závodníci, když já byl zase omylem na Rané, více bylo ZDE. Tak teď to snad vyjde i mně!



V sobotu 29.6.19 ráno koukám na předpovědi a vše je jinak. Má se to stabilizovat. Zato u nás na jihu to má být lepší! Že by mi to Termoska zase takhle pokazil? I tak s rodinou vyrážím na Krupku.

 

Zatím jsem tam byl jen kdysi dávno jednou, článek je ZDE.  Kde máme parkovat, vzpomenu si? Na stránkách Paragliding klub Krupka LAA ČR z.s. tahle možnost asi není, nejspíš jen úplně nahoru a nebo autobusem. Nakonec vhodné parkoviště nacházíme a dle GPS vyrážíme lesem na startovačku.





Po půl hodince jsme tu. Jenže dlouho nepřichází nikdo jiný, což je podezřelé. Není něco špatně?




Pak dorazili jen nějací Němci, ti asi nevěděli, že tu budu já a bude neletovo. Bylo úplné bezvětří, jen výjimečně něco dýchlo a to ještě  pokaždé z jiné  strany.



Dva do toho skočili, nebylo to asi nic moc, uviděli jsme jednoho až po delší době, že se vyzvedal.



Až o půl jedné dorazila větší skupinka, asi od toho autobusu, a dorazili i správci a vybírali startovné. Poptal jsem se i na místní podmínky a přistávačku. Jak budu 100m pod startem, mám se vydat přes město na přistání. A prý to dnes není nic moc, možná bude dávat město a nebo po vyzvedání rozhraní lesů a horních planin, protože to fouká od severu.






Neměl jsem už moc času, byli jsme tu už přes dvě hodiny, vnuka to nebavilo a už se těšil k nám na jih. Takže startuji. Už mám křídlo nad hlavou a v té chvíli někdo zařval „brzdi“! Stahuju řidičky, ale v tom slyším stejný hlas „odbrzdi“! Povoluju a blesklo mi hlavou, že poprvé asi také říkal „odbrzdi“, ale zaslechl jsem jen konec. Bylo by lépe volit jednoznačná slova, třeba „povol“. Později mi rodinka potvrdila, že to slyšeli stejně a správce to dotyčnému také vytknul.
Chvíli přede mnou startoval někdo s červeným padákem a teď jsem se k němu přidal i já. Žádná sláva to nebyla, chvíli točíme spolu, pak se rozdělujeme, každý točí to své. On se po chvíli zvedá a já spíš ztrácím.
Už mám pod start 80m! Po chvíli něco přeci jen najdu a zvedám se. Pak rodince hlásím 700 metrů nad start, prostě paráda! A konečně můžu i fotit. :-)







Ta ploška v lese je startovačka.





Vidím někoho létat východně ode mne, ale výšky mají méně, a ten s červeným letěl západně. Netrvalo dlouho a byl také níž, někdo se k němu i přidal.



Já se tam ještě chvíli držel a pak se vydal na západ, stejně tím směrem pojedeme, takže mě tam mohou naložit.

















Vypadalo to, že jsem nejvýš a možná i nejdál. Tohle je Dubí.



Kousek výšky naberu, ale moc to není a letím dál.











Jenže pak jsou lesy a ty bych nepřeletěl, stáčím to k obci Mstišov.























Nakonec tam přistávám na posečeném obilném poli, můj let je ZDE.



Po chvíli zjišťuji, že odtamtud není úniku, dokola jsou ploty.



Než jsem sbalil, přijela mě vyzvednout rodinka. Jak tak na mě volali z ulice přes plot, vyšla paní majitelka a pustila mne přes svoji zahradu. Pole je prý soukromníka a ten to má uzavřené.



Slíbil jsem jí za to mé letecké fotky Mstišova. A už jsem jí je i odeslal!



Když jsme projížděli Teplicemi, nad městem zrovna někdo přelétával s padáčkem (možná tenhle). A to jsem si původně myslel, že to líp letět nešlo. Do Mostu se vracíme kolem Zlatníku (levá fotka) a z Mostu domů jedeme kolem Rané (pravá). Ani tam už nikdo nelítal.



A takhle nás doma přivítali sousedi!



Večer jsem se podíval na přihlášené přelety z Krupky, ty jsou ZDE. A jak je vidět, ještě si pěkně polétali, ale možná to líp chodí na levé straně, tak třeba příště. No a pěkně létali i u nás, přelety z Pěčína jsou ZDE.

Pěkné to bylo!

Vlasta
http://www.pgv.cz/