Už začátkem týdne to na pátek 23.8.19 s počasím vypadalo nadějně, jenže podle posledních zkušeností jsem už nevěřil, že bychom se u nás sešli a polítali. Na víkend jsme plánovali návštěvu u mladých na severu a na Rané to vypadalo také dobře, dokonce od pátku až do neděle. Podle Rumbiho to bude jen na záfuk a tak jsem mu řekl, že klidně 200km do Německa mi vůbec nevadí, dokonce jsem tam nastudoval neletové prostory.
Takže jsem si domluvil dovolenou a vyrazili jsme už v pátek ráno. Předpovědi změnili a ještě jsem se ptal Rumbiho, jestli bych neměl jet spíš na Krupku, ale ten mi to rozmluvil, že tady to bude lepší. Když jsme po desáté dorazili, zrovna si
školáci dávali sletíky.

 

Skleník byl ještě zavřený, otvírají až od 11 hodin. Zato jiřičky už asi vyčkávaly termiku, bylo jich tu hodně.



Šlapu nahoru a manželka odjíždí za dcerou do Mostu.



Kousek před vrcholem jsem si vzpomněl, že mi minule ve váriu došla baterka. Volám Zdenče, je už v Mostě, i tak kupuje devítku a jede s ní za mnou. Zatím není důvod spěchat, úplné bezvětří je dole i nahoře.




Manželka poslala baterii po nějakém padáčkáři v modrém tričku, chtěl jsem ji po tomhle, dost se divil. Nakonec to byl až ten další kousek za nima.



Ještě se ptám, jak to vidí na zítra?! Prý stejně. Takže prohodím, že zase špatně a prý proč, že je krásně, neprší a svítí sluníčko. Že to nelítá, jim vůbec nevadí.



Nová baterie nepomáhá, nefunguje hlavní vypínač. Co teď? Nakonec mi jeden dobrák půjčuje švýcarský nůž, že na něm je všechno. A opravdu bylo! Né teda zrovna pájka, ale ten správný křížák na rozdělání tam byl.



Ten kluk, co mi donesl baterii, po chvilce odstartoval a za chvíli měl snad 500m nad náma. Ovšem dalším se už zase nedařilo. No a ani mně s váriem, nepovedlo se mi ho opravit.



Nakonec tenhle kluk  mi půjčuje alespoň pípátko, že ho nepotřebuje, jen neví, jak je to s baterkou, ale teď funguje. Domlouváme se, že mi ho nechá až do neděle, ať ho pak nechám ve skleníku. DÍKY! To se mi ulevilo, jinak jsem byl bez lítání.



Hodně se jich připravuje, občas do toho někdo skočí, ale za chvilku je na zemi. Dokonce tam proběhla hláška, jestli nechci zmizet, že jinak si nezalétají. Vidíte, už i tady mne někteří znají a poznají, né vždy je dobé to sem psát.



Pak nahlas říkám, že je to ještě horší než na začátku! Ovšem do tří minut od mé poznámky přišel ten správný závan a všichni připravení do toho skáčou.




A daří se jim, pěkně se zvedají a pak poletují po okolí.

 

Honem se připravuju taky, abych další závan nepromeškal, ostatní zatím nikam nespěchají.




A čekám a čekám! Pípátko puštěné a funguje. Zase to občas někdo zkusí a nic.

 



A pak to přišlo, téměř po hodině! Ovšem pípátko mi zmlklo a nastartovat nejde, zřejmě mi došla baterka! :-(



Skáču do toho také, letím za jedním klukem a volám na něho, že jsem bez vária a poletím podle něho. Také se řídím podle svahu. Chvíli se držím, ale je to slabé a po chvilce jsem dole, můj let je ZDE.




Za tímhle jsem lítal, věřil jsem, že mne bez vária povede jako slepce s bílou hůlkou přes přechod. Teď říkal, že dolů jsme v té chvíli šli asi všichni.



Zato ti po nás vypadají, že to dají líp! Já už na to kašlu a jdu na pivko.





Gradienťáci jeli okolo a tak jsem je požádal, jestli by mne nevzali k nim, že Malin mne tam už minule zval.



A dokonce ho za kousek ještě nakládáme jako stopaře.



Takže jedeme do Loun do jejich letos nově nastěhovaného sídla. Focení mám povolené!






Dříve to byla i hospoda, když mi nabídnul prohlídku sklípku, nezaváhal jsem. Ovšem ty na Moravě vypadají líp!



Když už jsme tady, okoukli jsme i město a hlavně místní kostel.




A hlavně jsme vyrazili i na věž. Moc krásný rozhled jsme tu měli!


 




Při návratu stále nad Ranou někdo lítá, jejich dnešní přihlášené lety jsou ZDE (v 11.10 UTC byl ten správný závan) a ty na Krupce ZDE (tady to pěkně chodilo). Já se alespoň v paneláku i se spoustou tašek prvně svezl až do sedmého patra a kouknul a vyfotil si Zlatník. Že pak přestal fungovat výtah a já se všema věcma musel do třetího po schodech, byla další smůla.



V sobotu to na lítání nevypadalo, takže prvně rozhledna v Mostě, pak historické slavnosti v Kadani s průvodem a spoustou atrakcí, a ukončení mejdanem u známých s výletem na nedaleký kopec s kapličkou a grilováním až do pozdních hodin. Neděle ráno na lítání opět špatné, takže pěkný výlet na zříceninu u Oseku. Celou dobu jsem fotil a fotil, až odpoledne zjišťuju, že ve foťáku nebyla karta, zůstala v pátek v PC, takže z obou dní nemám fotky (a těch by bylo), pouze tyhle dvě z mobilu. Prostě katastrofa! Ovšem proč se nezablokuje a klidně fotí dál, když nemá kam ukládat, to teda nevím.



Někdo mi pak řekl, že to už není smůla, ale blbost. Tak nevím, měl bych se nad sebou asi více zamyslet.

Při návratu domů na Rané odevzdávám pípátko přímo majiteli (alespoň baterku jsem mu tam dal novou) a dívám se, jak jich pár létá pěkně nad kopcem. A že tam někdo vydržel nad jedním kopcem opravdu dlouho je vidět i ZDE.

Vlasta
http://www.pgv.cz/